HOKKAIDO & SMOOTH COLLIE

YUKI A JEJÍ MIMOŘÁDNÝ PŘÍNOS PRO CHOV PLEMENE HOKKAIDO

13.11.2019 17:06

Naše bílá fenka Yuki (YUKIKO HOWASOU) přišla do naší chovatelské stanice před 5,5 lety z Japonska. Její chovatel, pan Kazuteru Uno, který se specializuje na chov čistě bílých psů hokkaido, nám tenkrát poslal opravdu výjimečnou fenku. I když Yuki odchovala pouze dva vrhy štěňátek, založila velmi úspěšnou linii krásných psů tohoto plemene nejen v České republice a Evropě, ale i v USA.

V čem vidím mimořádnou chovnou hodnotu naší Yuki? Určitě ne v počtu titulů šampiona, které za svoji výstavní kariéru získala a že jich nebylo málo. Z Japonska přiletěla jedna fenka, která ve dvou vrzích přivedla na svět 9 krásných štěňátek (5 psů a 4 fenky) a jako první fena v Evropě obohatila chovnou základnu o dvě fenky CEA negativní. Její potomci žijí v České republice, na Slovensku, v Rakousku, Francii a v USA.

Do chovu byli zařazeni 4  potomci Yuki - jeden pejsek a tři fenky, po kterých se dosud narodilo 6 dalších vrhů. To znamená, že naše Yuki má do této chvíle 22 vnoučat ve 3. generaci své linie. Její vnoučata žijí v České republice, Rakousku, Francii, Maďarsku, Polsku, Libanonu a v USA.

V současné chvíli však můžeme říct, že s pravděpodobností, která téměř hraničí s jistotou, přijde na svět během několika málo let již 4. generace psů z linie Yuki. Již nyní vím minimálně o třech plánovaných vrzích od vnoučátek Yuki. Předností této linie je přirozený způsob rozmnožování, které u psů plemene hokkaido není zrovna jednoduché a navíc, tato linie roste geometrickou řadou. Ve všech vrzích se rodí štěňátka s krásnou stavbou těla a vyrovnanou, přátelskou povahou. Úplně nejvíc ze všeho si však vážím toho, že se díky Yuki podařilo posunout hranici chovu v České republice na nejvyšší úroveň v genetice, což bylo ještě před několika lety prakticky nemožné.

 

Jsem šťastná, že Yuki je členem naší rodiny a proto mé velké poděkování patří také našim přátelům v Japonsku. Velkou zásluhu má chovatel Yuki pan Kazuteru Uno a také pan Kan Sato - přítel a rádce, který mi předal mnoho cenných informací a svých zkušeností z chovu plemene hokkaido. Byl velmi trpělivý, na každou moji otázku mi vždy dal přesnou, rychlou a správnou odpověď. Dalo by se říct, že také přátelství s panem Sato bylo jedním z důvodů, proč jsem se nakonec rozhodla pokračovat v chovu. Jsem opravdu velmi vděčná, že díky přístupu pana Uno a pana Sato jsem mohla získat ty nejlepší možné rady k chovu plemene hokkaido právě v zemi původu těchto mimořádně krásných a výjimečných psů. Přátelství s těmito zkušenými chovateli patří k těm nejcennějším.

 

Kdo sledujete dění u nás, tak víte, že letošní léto bylo pro Yuki i pro mě velmi náročné. Dlouhou dobu jsem pak zvažovala, zda pokračovat v chovu a na misku vah jsem několik měsíců dávala důvody pro i proti. Nepředstavitelnou shodou náhod a okolností jsem dostala nabídku na koupi  fenky, která má v rodokmenu fenu mých snů .... Kikuhime, šampionku šampionů, absolutní vítězku národního šampionátu Japonska v roce 2014, prestižní výstavy pořádané klubem Hokkaidoken Hozonkai. Aby těch náhod a shod okolností nebylo málo, tak na této výstavě předváděl Kikuhime v kruhu právě pan Sato. Kikuhime se narodila v chovatelské stanici pana Uno, odkud pochází také naše Yuki. Kruh se tak uzavřel, všechno do sebe zapadlo jak kousky skládanky. Tomu prostě nešlo odolat .... všechna proti zmizela jak pára nad hrncem a mé srdce se otevřelo pro nového člena naší rodiny.

Bílá fenka Saki Moya tak bude již v příštím roce reprezentovat chovatelskou stanici Amico di Boemia. Je pro mě velkou ctí, že jsem mohla požádat pana Sato z Japonska, odborníka z nejpovolanějších na plemeno hokkaido, aby byl poradcem pro výběr naší fenky.

Saki znamená v japonštině "květ naděje" a já věřím, že s jejím příchodem posuneme hranice v chovu ještě výš, než jsme si v minulých letech dovedli představit, že bude vůbec možné.

 

www.amico-di-boemia.cz/news/pratelstvi-bez-hranic/#!

 

Vyhledávání

Kontakt

Amico di Boemia, chovatelská stanice České Budějovice +420 724 652 100