HOKKAIDO & SMOOTH COLLIE

PROČ JE HOKKAIDO PRO MĚ DOKONALÝ PES

20.02.2021 17:43

Před časem jsem psala článek o plemeni hokkaido pro WEBFORDOG.CZ:

www.webfordog.cz/clanky/o-psech/112-hokkaido-ken-%E2%80%93-pes-jako-narodni-pamatka/

Nyní jsem na tomto webu aktualizovala některé údaje o chovatelské stanici a u svého článku jsem objevila reakce majitelů těchto psů. Krásnou zprávu napsala Yvetta, majitelka Mayi, dcery naší Kimi. Ale co mě úplně dostalo do kolen, tak byla reakce majitele, který o svého pejska hokkaido přišel. Moc mě zasáhlo, jak jednoduše, prostě a přitom výstižně se dá popsat vztah s dlouholetým čtyřnohým parťákem, který má tolik empatie pro svého člověka, že by mu zbytek světa mohl závidět.

Dovolím si citovat:

"Do včerejška jsem byl hrdý páníček tohoto výjimečného plemene. Bohužel mě moje Yasu musela už opustit. Některé ztráty jsou nenahraditelné. Není to pes pro každého, ale je to dokonalý pes pro mě".

Pod tyto věty se mohu s klidným svědomím podepsat, protože hokkaido je dokonalý pes i pro mě. Uvědomila jsem si, že bych to nenapsala líp. A také jsem si uvědomila, jak mrazivě pravdivé a přitom jednoduché je popsání skutečnosti, že hokkaido se dokáže obtisknout do srdce svého majitele a navždy tam zůstat. Na FB jsem pak u fotky této fenky našla další vyznání:

"Chybíš mi pejsku můj. Bylas pro mě víc, než jsem si uvědomoval. Děkuju za každou minutu".

Tak v ten moment už jsem brečela jak želva, slzy tekly proudem. Chvíli jsem nerozuměla sama sobě - proč roním slzy pro fenku, kterou jsem znala jen z fotek a vyprávění a proč tak moc soucítím s jejím majitelem. Odpověď byla docela prostá. Mám v srdci nejen naše psí holky a všechna štěňátka narozená v naší chovatelské stanici. Ale především mám hluboko v srdci lásku k plemeni hokkaido a proto dokážu pochopit význam těchto slov.

Co si z celého srdce přeji je, aby všechna štěňátka narozená u nás měla skvělý život a báječný domov. Ale musím k tomu také doplnit, že mým dalším velkým přáním je, aby každý zájemce o pejska hokkaido našel také svého správného chovatele. Tím chci říct, že znalcem plemene se člověk určitě nestane po třech měsících soužití s malým štěňátkem, když jen nastudovat genetiku a rozumět jejím zákonitostem trvá několik let. Vůbec nedokážu pochopit, když takový člověk si dovolí mi vzkázat, že není správný můj postoj, za kterým si já ovšem stále stojím. Můj postoj a názor je takový, že skutečně dobrý chovatel musí toto plemeno chovat jedině s bezpodmínečnou láskou, bez jakýchkoliv představ a lpění na chovatelském úspěchu, s citem a ohleduplností ke svým psům a zodpovědností vůči budoucím majitelům. Tady si prostě nikdo nemůže nastavit "business plan", protože představa, že s tímto plemenem jde "dělat obchod" je s prominutím absolutně scestná a vypovídá o naprosté neznalosti věci a situace v chovu tohoto plemene nejen v Evropě, ale i domovském Japonsku.

Se psy hokkaido žiji dost dlouhou dobu na to, abych věděla, že úsilí odchovat opravdu kvalitní štěňátka je nejen finančně náročný koníček a z vložených prostředků se většinou ani polovina nevrátí, ale hlavně je potřeba to plemeno opravdu dobře znát a to se nestane během pár měsíců. Teprve po 10 letech dokážu říct, že mám přehled o psech hokkaido nejen u nás, ale také v Evropě, Japonsku i USA, znám jejich rodokmeny, zdravotní stav, stavbu těla a jejich potřeby. Mým cílem v prvopočátcích mého chovatelského snažení bylo zachovat chov tohoto plemene v České republice a dostat tyto báječné psy do povědomí lidí.

Pokud má někdo jakoukoliv jinou pohnutku, proč chovat právě toto plemeno a nedej bože může být tou pohnutkou i myšlenka, že štěňátka jsou poměrně drahá a dalo by se na tom rychle vydělat, tak to podle mého názoru není dobrý nápad prezentovat se takto jako skvělý a plemene znalý chovatel. K tomu vede totiž dlouhá cesta, která není ani rychlá ani snadná. Jestli mě plemeno hokkaido něco naučilo, tak to je opravdová pokora, se kterou přistupuji nejen ke svým psům, ale k chovu jako takovému. A děkuji za každou minutu, kterou mohu být nejen s našimi psy, ale také se štěňátky u nás narozenými. Je vždy výjimečný zážitek být u zrození života a vidět, jak se během dvou měsíců z malých uzlíčků, které se vejdou do dlaně, stane pejsek, který může vykročit do dalšího života se svojí novou rodinou.

V poslední době se ozývá hodně zájemců o štěňátko, tak zde uvádím zatím velmi přibližnou představu o chovatelských plánech na příští období. Vzhledem k tomu, jaká je současná epidemiologická situace, tak doplňuji, že je potřeba i tyto plány brát s potřebnou rezervou, protože může dojít k jejich úpravě právě z důvodu, jak se tato situace bude dále vyvíjet. Najdete tam také informace, jakou dokumentaci a vyšetření by měl budoucí majitel při převzetí štěňátka od svého chovatele vyžadovat (pokud tedy pominu fakt, že zodpovědný chovatel vše udělá sám, protože to považuje za důležité a majiteli předá současně s vysvětlením všech odborných pojmů).

Plánované vrhy:

www.amico-di-boemia.cz/hokkaido-ken/stenata/planovane-vrhy/

 

Vyhledávání

Kontakt

Amico di Boemia, chovatelská stanice České Budějovice +420 724 652 100