HOKKAIDO & SMOOTH COLLIE

VOLHARDOVY TESTY / VOLHARD´S PUPPY APTITUDE TEST

14.02.2016 20:03

All puppies are certified - Volhard´s Puppy Aptitude Test (PAT) - judge Mrs. Dana Havlová


Poslední společná akce, než se štěňátka Yuki rozjedou do nových domovů, je provedení osobnostních testů podle Volhardovy metody (Volhard´s Puppy Aptitude Test - PAT - www.volhard.com). Proběhla podle plánu dnes, ve 49. dni života štěňátek a všechna štěňátka si vedla velmi dobře. Jsem ráda, že každé štěňátko opět potvrdilo můj odhad jeho povahových vlastností. Zkoušející již tradičně byla Mgr. Dana Havlová, rozhodčí výkonu psů, dlouholetá chovatelka a cvičitelka. Štěňátka velmi chválila, jak se každé snažilo splnit zadaný úkol nebo se vyrovnat se zátěžovou situací, která jim byla připravená. Každý majitel již má ze zkoušky vystavený protokol se záznamem, jak se které štěňátko v jednotlivých situacích chovalo.

Pozitivní na této akci je, že potvrdila vyrovnanost výkonu všech štěňátek s přátelskou a nebojácnou povahou.

Puppy Aptitude test poskytuje všeobecný obraz osobnosti každého štěněte ve vrhu, jeho pracovních předpokladech a ochoty spolupracovat s člověkem. Význam testů je v pochopení chování štěněte, které je třeba sledovat, měnit, anebo naopak podporovat. Výsledky těchto testů nám pomáhají vybrat štěně pro daný účel a prostředí, čímž se minimalizuje riziko jeho nesprávného rozvoje a formovaní osobnosti. Věřím, že je to pro majitele štěňátek významný krok k tomu, aby sžívání štěňátka s novým prostředím a novou rodinou bylo co nejpřirozenější.

Testují se tyto projevy:

A. OSOBNOSTNÍ TESTY                                                             B. TEST PRACOVNÍCH VLOH

1. Sociální náklonnost                                                              1. Aportování

2. Následování člověka                                                             2. Citlivost na dotek

3. Omezování svobody                                                              3. Citlivost na zvuk

4. Společenská dominance                                                       4. Citlivost na pohyb

5. Dominance při přenášení štěněte                                        5. Vyrovnanost povahy

 

Štěňata se testují jednotlivě, bez přítomnosti sourozenců, v prostoru, který je nerozptyluje a neodvádí pozornost. Podmínkou testu je, aby zkoušejícím byla pro štěňátko cizí osoba, kterou nezná, tj. nesmí testovat chovatel. Navíc je nutné zachovat jednotný a nezaujatý přístup k testování štěňat celého vrhu. Z tohoto důvodu testy provedla rozhodčí a poradce chovu jiného plemene, aby byla zaručena nestrannost nejen vůči jednotlivým štěňatům, ale i vůči plemeni jako takovému. V tuto chvíli nešlo o hodnocení exteriéru, ale povahy každého štěňátka.

Vyhledávání

Kontakt

Amico di Boemia, chovatelská stanice České Budějovice +420 724 652 100