HOKKAIDO & SMOOTH COLLIE

HANAMI - SLAVNOST KVETOUCÍCH SAKUR - 桜

19.04.2015 20:52

Před čtyřmi lety, aniž bych tehdy tušila, že jednou bude členem naší rodiny i malá japonská fenka Yuki, jsem s "naší babi" Martou přivezla a zasadila sakuru. Z původně tenkého proutku je již docela pěkný stromek a v těchto dnech právě rozkvetl. Yuki má tedy na zahrádce krásnou připomínku své původní domoviny a tak jsem s ní mohla po našich Velikonocích oslavit i svátek Hanami.

Svátky zvané Hanami oslavují krásu sakury a pro mnoho Japonců jsou příležitostí se uvolnit a potěšit z pěkného pohledu na krásu rozkvetlých květů. Zvyk hanami je velmi starý - kronika z osmého století Nihonšoki zaznamenává, že oslavy Hanami byly pořádány již v třetím století našeho letopočtu. 

V Japonsku, kvůli krátké kvetoucí době, jsou květy sakury symbolem pomíjivé povahy života a neustálých životních změn.

A tak jsem dnes s Yuki slavila na jihu Čech ... svátek sice pro nás téměř neznámý, ale o to pěknější. Díky Yuki, že jsem dnes nikam nespěchala a slavila s Tebou, s Martou a s naší rozkvetlou sakurou Hanami - jeden z nejkrásnějších japonských svátků.

Ještě celkem vtipný dovětek - při prohlížení a vybírání dnešních fotek jsem si uvědomila, že kromě sakury tu má Yuki ještě další japonské kultivary - kdoulovec japonský v bílé a lososové barvě květů ... tomu říkám půvab nechtěného :-) ...



YUKI SLAVÍ HANAMI

/album/yuki-slavi-hanami/dsc-0055-jpg/
/album/yuki-slavi-hanami/dsc-0105-jpg2/
/album/yuki-slavi-hanami/dsc-0198-orez-jpg/
/album/yuki-slavi-hanami/dsc-0253-jpg/

Vyhledávání

Kontakt

Amico di Boemia, chovatelská stanice České Budějovice +420 724 652 100

SVÁTEK SAKURY

/album/svatek-sakury/dsc-0007-jpg2/
/album/svatek-sakury/dsc-0008-jpg2/
/album/svatek-sakury/dsc-0005-jpg1/