HOKKAIDO & SMOOTH COLLIE

NIKDY NEŘÍKEJ, ŽE NĚCO NEJDE

23.08.2017 09:02

..... "protože vždycky se najde někdo, kdo neví, že to nejde a udělá to".  Tohle je volná citace skvělé věty z mého oblíbeného filmu Líbáš jako bůh, v úžasném podání herce Jiřího Bartošky. Opět jsem se přesvědčila, že je naprosto přesná a funguje to i v životě.

Včera jsem si totiž přečetla vyjádření zkušené chovatelky, že NIKDY nesmím pustit psa hokkaido v přírodě na volno, protože uteče a nevrátí se. Byla jsem z toho trochu v šoku. Jsem velmi ráda, že jsem se k této informaci nedostala dřív, protože bych se možná bála a nikdy bych to nezkusila. Naší starší fence hokkaido-ken Kimi je 5,5 roku. Takže nezatížená nějakým omezením, že s tímto plemenem něco nesmím anebo že to nejde, jsem ji bez strachu pouštěla od malého štěňátka v přírodě na volno. Bez vodítka a samozřejmě, že po předchozím výcviku na přivolání. Tenkrát jí na vycházkách byla parťačkou naše fenka krátkosrsté kolie, Bellinka. Když po nějakém čase přiletěla z Japonska naše Yuki, byla jsem sice trochu opatrnější, ale dělala jsem s ní všechno stejně, jako s Kimi.

A tak naše fenky znají nejen volnost v přírodě, ale sdílí s námi veškeré aktivity, které podnikáme, včetně výletů do zahraničí a dovolených. Kimi tak může říct, že běhala na volno bez vodítka po pláži v Itálii, obě holky můžeme vzít na ubytování do čtyřhvězdičkového hotelu nebo na večeři do restaurace. Kimi a Yuki jsou pravidelnými návštěvníky v naší knihovně, kam chodíme 2x týdně, beru je sebou na poštu, kde stojí ve frontě na přepážku a chovají se tiše a disciplinovaně. Chodí se mnou na nákup a vždy čekají až přijdu a přinesu jim nějakou odměnu za to, jak jsou vzorné. Yuki má hodně síly a energie, proto jsem s ní zkusila bikejöring, který ji hodně baví a je opravdu velmi šikovná. Rychle pochopila, co má dělat a je vždy nadšená, když vidí, že spolu pojedeme na kolo. Kimi, navzdory tomu, že je v genech lovec, již několik let sdílí pohovku s našimi kočkami.

Nejsem jediná, kdo má takovou zkušenost s tímto plemenem, protože štěňátka z našich odchovů si vedou stejně. Krásným příkladem je Maya, dcera naší Kimi. Od její majitelky Yvetty pravidelně dostávám fotografie z výletů a dovolených v horách, kde šťastná Maya běhá volně po loukách, ale to samé dělá na pravidelných vycházkách v Praze v Klánovickém lese, kde je mnoho zvěře a přesto to Maya zvládá. Ben na Slovensku také doprovází svého pána, protože žijí v přírodě na horách. Takké Goro s Gustíkem cestuje vlakem, autobusem a jel dokonce i na lodi. Psi Pavly Siverové - Aki a Yoshi zvládli dovolenou na jachtě v Nizozemí a mohla bych pokračovat a jmenovat další psy hokkaido, které znám a kteří jsou vychovaní stejně dobře.

Myslím, že jsem již v nějakém článku psala, že se ztotožňuji s myšlenkou "JAKÝ PÁN, TAKOVÝ PES". Nyní mohu zodpovědně prohlásit, že jsem šťastná, pokud patřím k lidem, kteří nevědí, že něco nejde. Protože jdu a udělám to .... a jen díky tomu mohou naše fenky žít život, o kterém se jiným psům, kteří  bohužel neměli takové štěstí, může jen zdát.

Proč dáváme svým psům důvěru a volnost? Odpověď je jednoduchá ... jsme si absolutně jistí, že naši psi nás a svůj domov milují víc, než svoji vlastní volnost a svobodu. Naši psi žijí svobodný život se vším, co k tomu patří. Kdo u nás byl, tak ví, že plot kolem našeho domu není nijak vysoký. Na otázku, jestli se nebojím, že naši psi ten plot přeskočí a utečou odpovídám, že se opravdu nebojím. Kdyby Yuki chtěla, tak jedním skokem je venku, tím jsem si jistá. Ale zároveň jsem si jistá, že to neudělá, protože nechce. Miluje celým svým srdcem všechny členy naší rodiny, naši zahradu, dům a svůj pelíšek v něm. Pro naše psy je toto místo opravdový domov. Nejsou tu proto, že by je někdo zavřel do kotce, klece nebo výběhu a museli by tu být. Ano, samozřejmě ... my jsme je koupili a přivezli je do našeho domova. Ale to, že tu jsou, zůstávají a zůstanou, je otázka jejich svobodné volby. A že si tím mohu být jistá, se již několikrát potvrdilo. Byla jsem s Yuki v obchodě a někdo ji za tu dobu, co jsem byla uvnitř, odepnul z vodítka. Obchod je vedle silnice a přesto, že mohla Yuki odejít, stála před dveřmi obchodu a čekala, až se vrátím s nákupem.

Samozřejmě, nepouštím psy na volno vždy a všude.  Ani to, že je mám připnuté na vodítku však neznamená, že je mám úplně pod kontrolou. Například letos na jaře jsem byla s Kimi a Yuki v lese v období, kdy se všude rodí mláďata. Žijeme v oblasti mysliveckých honiteb a divoké zvěře volně v přírodě. V tomto období chodíme ven na vodítku z důvodu bezpečnosti pro naše psy. Na této vycházce, uprostřed lesa, se mi Yuki "utrhla" z vodítka, které mělo udržet dvojnásobek její váhy. Udělala to proto, že proti nám vyrazilo z houští divoké prase a udělala to o vteřinu dřív, než jsem já stihla zaregistrovat, co se děje. Yuki se postavila proti divokému praseti a 10 minut ho udržovala ve vzdálenosti několik desítek metrů od nás. Svým neohroženým postojem a chováním ho nakonec donutila k ústupu, prase se otočilo a běželo na druhou stranu. Co udělala Yuki potom? Vrátila se ke mně a Kimi s výrazem "To jsem zvládla dobře, viď"? Já tam stála jak opařená a trvalo mi ještě dlouho, než jsem se vzpamatovala. Ve chvíli střetu jsem měla o Yuki opravdu velký strach, ale nemohla jsem udělat absolutně nic, neměla jsem tuto situaci vůbec pod kontrolou. Yuki ano ... byla statečná a instinktivně se postavila na naši obranu. A udělala to velmi dobře, neútočila, ale dala jasně najevo, kdo je v té situaci pánem. A prase to rozhodně nebylo. Kimi měla v tu chvíli jiné vodítko, ze kterého se nemohla utrhnout, ale byla ve střehu také. Byla jsem rozhodnutá, že kdyby to bylo nutné, tak ji pustím, aby šla Yuki na pomoc. Yuki to však zvládla sama a poradila si výborně. Za to dostala mimořádně velikou pochvalu a ještě větší odměnu. Mojí odměnou je vědomí, že mám psy, kterým mohu dát důvěru a volnost a mohu se na ně spolehnout. Tak ať mi nikdo neříká, že něco nejde!

 

Aki a Yoshi na jachtě:

www.amico-di-boemia.cz/news/aki-a-yoshi-posilaji-pozdravy-z-holandska/

 

Maya 2015:

www.amico-di-boemia.cz/hokkaido-ken/stenata/odchovy/vrh-litter-a/amaya-amico-di-boemia/#dsc00344-jpg1

 

Maya 2016:

www.amico-di-boemia.cz/hokkaido-ken/stenata/odchovy/vrh-litter-a/amaya-amico-di-boemia/#dsc2993-jpg

 

Maya 2017:

www.amico-di-boemia.cz/hokkaido-ken/stenata/odchovy/vrh-litter-a/amaya-amico-di-boemia/#a20748310-10212127168728342-4397701113738139914-o-jpg2

AKI a YOSHI

/album/aki-a-yoshi/p1290448-1-jpg/
/album/aki-a-yoshi/p1290760-2-jpg/
/album/aki-a-yoshi/p1310856-jpg1/
/album/aki-a-yoshi/p1310858-jpg/
/album/aki-a-yoshi/p1310537-jpg1/
/album/aki-a-yoshi/p1310535-jpg/
/album/aki-a-yoshi/p1340412-jpg/
/album/aki-a-yoshi/p1300059-1-jpg/

Vyhledávání

Kontakt

Amico di Boemia, chovatelská stanice České Budějovice +420 724 652 100