HOKKAIDO & SMOOTH COLLIE

NEKONEČNÁ MOUDROST PŘÍRODY

12.12.2014 12:11

Obdivuhodná a asi nekonečná je moudrost "matky přírody", která si hravě dokáže poradit zřejmě s každou situací, aniž by v ní hledala jakýkoliv problém. Nejde to tímto způsobem? No tak co ... půjde to tedy jinak.

Štěňata dávají mamce Kimi pořádně zabrat. Celou dobu o ně trpělivě a láskyplně pečovala a od doby, co se rozkojila jim nikdy neodmítla příděl mateřského mléka. Jenže čas běžel, štěňatům narostly pořádně ostré zoubky a minulý týden dostala Kimi zánět mléčné žlázy. Snažila jsem se ze všech sil jí pomáhat, ale zvýšenou teplotu bylo už potřeba přeléčit antibiotiky.

Prckové se velmi divili, proč jim najednou máma nechce dávat tu teplou bílou dobrotu, jenže Kimi instinktivně vycítila, že antibiotika se dostanou i do mléka a není potřeba cpát za každou cenu štěňata chemií. Zřejmě proto je najednou zcela radikálně odstavila.

Přesto, že mrňata rozhodně hlady ani nouzí netrpí a já jim vyvářím dobroty, tak se junioři rozhodli zkusit hledat jinde. Máma nás už nechce krmit? Teta Bella (naše fenka krátkosrsté kolie) je přece taky ženská, tak co kdyby .... a světe div se, malým loudilům jejich nápad vyšel. Koukám na to jak blázen, absolutně nechápu, jak je to možné, ale Bella si dokázala sama spustit mléko pro odrostlá štěňata jiné fenky.

Takže teď budu pro změnu řešit, jak zastavit mléko feně, která ani nebyla březí ... paráda, stále je co dělat.

Nepřestává mě ale fascinovat, jakým způsobem naše fenky tyto situace zvládají a hlavně jejich přístup k danému problému (viděno lidskýma očima). Zřejmě ve stylu "Překážka pro nás není překážkou, ale výzvou, jak ji zvládnout a překonat". Holky, máte můj hluboký obdiv!



Vyhledávání

Kontakt

Amico di Boemia, chovatelská stanice České Budějovice +420 724 652 100

BELLA - NÁHRADNÍ MÁMA