HOKKAIDO & SMOOTH COLLIE

NA KŘÍDLECH VÁŽKY - PŘÍBĚH VŠITÝ DO QUILTU

01.08.2018 16:41

Touto dobou před čtyřmi lety odletěla moje dcera Klárka do Japonska, aby přivezla domů nového člena naší rodiny, tehdy 4 měsíční bílou fenku plemene hokkaido-ken Yuki. Jak roky plynou, Yuki vyrostla, stala se skvělou maminkou a zatím vychovala 9 krásných štěňátek. Každé léto si však vždy připomínám cestu Klárky na druhý konec světa a cením si toho, jak se statečně vypořádala s tím, že letěla sama.

Možná se ptáte, jakou má spojitost quilt s Yuki a Klárkou ... má a je to myslím pěkný příběh. Před dvěma lety jsem se chtěla naučit, jak se správně šije patchwork a tak jsem se přihlásila na kurz. Klárka v té době začala řešit rekonstrukci bytu a já jsem jí tehdy v zápalu svého nadšení slíbila, že jí ušiju přehoz na postel (quilt). Vzhledem k rozměru její postele jsem vůbec netušila, co slibuji. Moje myšlenka byla, že vyberu pěkné látky, korespondující barevně k dalšímu vybavení bytu a pak vytvořím "něco", co bude mít pro Klárku vypovídající hodnotu, ideálně vazbu k nějakému pěknému zážitku nebo vzpomínce. Dobře se to řekne, hůř udělá. Celý tento proces vzniku mého dárku tak trval dlouhé dva roky. Skoro rok jsem chodila po obchodech a hledala vhodné barevné kombinace látek (tímto krokem se mi podařilo nakoupit látky asi na čtyři přehozy, protože jsem vždy objevila někde něco jiného a pěkného). Problém byl, že jsem v té době neměla ani základní představu, co vlastně chci šít. Motiv, nápad ... prostě nic, ale věřila jsem, že to přijde. A pak se mi dostal vloni v létě do ruky časopis Švadlenka (vydává Bellus) a já v něm objevila vzor vážky. V tu chvíli mi to celé nějak "zaklaplo" do sebe a já začala (i přesto, že jsem na začátku vůbec netušila, jak vážku ušít) tvořit přehoz, do kterého jsem všila příběh cesty naší Klárky do Japonska, aby přivezla Yuki domů.

Příběh všitý do quiltu, který jsem nazvala "Na křídlech vážky":

V článku, který byl u vzoru, jsem se dočetla, že japonští válečníci v 17. století si zdobili svoje přilby motivem vážky a věřili, že jim zajistí sílu, nepřemožitelnost a štěstí. Japonsko je zemí, která si bedlivě střeží své tradice a přesto žije velmi moderním životem. Chtěla jsem tento exotický půvab a kontrasty nějak promítnout do výsledného díla. Vážka mi proto přišla jako skvělá volba, navíc vážky ve světě hmyzu patří mezi nejlepší letce a jejich dlouhé štíhlé tělo s velkými křídly také nápadně připomíná letadlo, do kterého musela Klárka nasednout a vydat se na dlouhou cestu pro Yuki.

Střed přehozu tak symbolizuje ostrov Hokkaidó, vážky odkazují na tradiční japonské válečníky a zároveň představují to nejmodernější v dnešní době - letadlo jako dopravní prostředek, schopný překonávat velké vzdálenosti mezi světadíly. Lemování ukazuje kontrasty, které se nabízejí po celé zemi. Dva světlé široké pruhy po stranách symbolizují ledovcové štíty ostrova Hokkaidó, odkud pochází naše Yuki, modré lemování quiltu pak znamená moře obklopující celé Japonsko.

Klárko, je to můj dárek na památku této cesty do Japonska a doufám, že Ti přinese takovou radost, jakou jsem měla já, když jsem ho pro Tebe tvořila. Oceňuji trpělivost, kterou jsi měla při čekání na to, až ho dokončím. Také já jsem se při procesu jeho tvoření učila ještě větší trpělivosti, než jakou mám a vím, že i zájemci o štěňátko od nás se musí vyzbrojit také velkou dávkou trpělivosti. Protože stejně tak, jako občas něco ušiju, tak i občas máme štěňátka ... a až zase přijdou a budou po nějakou dobu součástí našeho života, udělám to nejlepší možné, aby jim s námi bylo hezky ...

 

Velké poděkování na závěr pak patří paní Janě Jandejskové (Bellus s.r.o.), která je autorkou závěrečného prošití quiltu.

 

KLÁRKA A YUKI

/album/klarka-a-yuki/dsc-0441-jpg4/
/album/klarka-a-yuki/dsc-0453-jpg1/
/album/klarka-a-yuki/dsc-0454-jpg1/
/album/klarka-a-yuki/dsc-0562-jpg/
/album/klarka-a-yuki/dsc-0568-jpg2/
/album/klarka-a-yuki/dsc-0570-jpg/

Vyhledávání

Kontakt

Amico di Boemia, chovatelská stanice České Budějovice +420 724 652 100

QUILT NA KŘÍDLECH VÁŽKY

/album/quilt-na-kridlech-vazky/dsc-0005-2-jpg/
/album/quilt-na-kridlech-vazky/dsc-0007-2-jpg/
/album/quilt-na-kridlech-vazky/dsc-0010-jpg4/
/album/quilt-na-kridlech-vazky/dsc-0011-jpg7/
/album/quilt-na-kridlech-vazky/dsc-0014-jpg4/
/album/quilt-na-kridlech-vazky/dsc-0016-jpg6/