HOKKAIDO & SMOOTH COLLIE

MDR1 A KOLIE

08.02.2015 17:27

Touto zprávou reaguji na událost, kterou nedávno prožila Renáta Novotná se svojí fenkou krátkosrsté kolie. Popsala ji na webových stránkách Brontíka a dnes mi ji přeposlala do mailu kamarádka pejskařka, která sice kolie nechová, ale na tento příběh narazila na facebooku. A protože informací není nikdy dost, rozhodla jsem se tuto zprávu dát i na stránky našich psích holek, nejen pro majitele kolií, ale všechny, kdo sem náhodou také "zabloudí". Třeba mají ve svém okolí někoho, kdo má kolii a nikdy nevíme, kdy se informovanost o takovém případu může hodit.

Zpráva Renáty Novotné:

Důležitá zpráva!!!!!
Chovatelé a majitelé kolií bez ohledu na délku jejich srsti a šeltií, ráda bych s Vámi aktuálně sdílela hroznou zkušenost. Apeluji zejména ... na majitele psů MDR1 -/- vyhněte se za každou cenu odčervovacího prostředku PROFENDER od firmy Bayer. Na doporučení své dlouholeté veterinářky, která dobře zná zdravotní stav obou zvířat, jsem tento prostředek podala svým dvěma krátkosrstým koliím.
Reakce u mé feny, která je MDR1 -/- byla děsivá. Za hodinu a půl po požití tohoto léku byla totálně ochromená. Přestala chodit, celá se třásla, padala a celé její tělo bylo ve velké křeči. Okamžitě jsme ji naložili a jeli vyhledat veterinární pomoc. Její stav se horšil od minuty k minutě. Na veterinární klinice AAvet nám ve 23.00 po půlhodinovém čekání bez toho, aby se někdo z lékařů alespoň podíval na její kritický stav, nám pan doktor Herzig po mé apelaci sdělil, že se nemám divit, že musíme čekat, protože se máme prý příště objednat!!! Na pohotovost a objednat??? Toto ponechávám bez komentáře!!! Proto jsme popadli polomrtvou Eny a jeli do Vetcentra ve Stodůlkách!!! Díky bohu, že tam byli lékaři na svém místě. Zdravotní stav feny byl v tu dobu opravdu již kritický, měla otok mozku a těžce nahmatatelný tep. Dostala okamžitě potřebné infuze a byla hospitalizována. Jen díky úžasné a profesionální péči to Eny do rána přežila. Můj druhý pes krátkosrsté kolie Brontés byl po podání tohoto odčervovacího prášku úplně v pořádku. On je totiž MDR1 +/+ a u něj tedy neproběhla žádná reakce. Po této děsivé události jsem si uvědomila, jak velmi důležité je znát a vědět zdravotní profil svého psa. Prosím sdílejte!


Co k tomu dodat? Příběh o to mrazivější, protože Enynku osobně znám, je to neuvěřitelně milá a přátelská fenka. Proto jsem velmi ráda, že tentokrát to díky Renátině bleskovému zásahu dobře dopadlo. Pokud si ale člověk uvědomí, že může podat lék pejskovi na noc, tak ráno by na jakoukoliv pomoc mohlo být již pozdě.

Co je vlastně MDR1? Mnohočetná léková resistence, zjednodušeně řečeno vysoká citlivost psa (v tomto případě právě kolií) na některé druhy léků, mezi něž patří bohužel právě i antiparazitika. Chybné podání léku může mít v takovém případě pro citlivou kolii fatální následky. Sdílím názor Renáty, že je velmi důležité znát v tomto případě zdravotní profil svého psa. Naší Belly se to naštěstí netýká, je stejně jako Brontés MDR1 +/+ a stejnou genetickou výbavu dostalo do vínku po rodičích i všech šest štěňátek Belly a Brontíka, což považuji v každém ohledu i díky výše zmíněnému příběhu za velmi důležité.


Vyhledávání

Kontakt

Amico di Boemia, chovatelská stanice České Budějovice +420 724 652 100