HOKKAIDO & SMOOTH COLLIE

HISTORIE CHOVU PLEMENE HOKKAIDO V ČECHÁCH

09.06.2021 15:21
HOKKAIDO CHOVÁME V ČESKU JIŽ 28 LET ❤️
Plemenná kniha ČMKU registruje 114 jedinců a jestli dobře počítám, tak 12 z nich byl import a 102 štěňat se tady narodilo. Tímto výsledkem jsme nejúspěšnější zemí v chovu tohoto plemene mimo zemi původu, domovské Japonsko.
Simona uvedla na facebooku ve svém příspěvku z poslední výstavy, že jsem to všechno začala. Musím to však uvést na pravou míru, já jsem pouze jako jediná v té době pokračovala v chovu. První fenku přivezla do Čech od Japonců žijících ve Francici v roce 1993 chovatelka paní Hana Blatoňová. K ní se přidal pan Gerhard Stein, který o rok později přivezl z Francie nepříbuzného psa a následoval import bílé feny z Japonska. Tito tři psi položili základ českého chovu plemene hokkaido a jejich chovatelům patří velké poděkování za odvahu, kterou tenkrát v začátcích měli. Na jejich práci navázali s chovem manželé Fröhrovi, z posledního vrhu narozeného v jejich chovatelské stanici pochází naše Kimi.
Mým úkolem, který jsem si dala, bylo představit toto nádherné plemeno (jak povahou, tak vzhledem) dalším nadšeným pejskařům a chovatelské veřejnosti a odchovat CEA negativní jedince. To se podařilo a v roce 2017 odjela u nás narozená bílá fenka Cubomi Chiemi Rina Amico di Boemia (Ája) do chovatelské stanice Bezdrevská perla, v současné době je maminkou již 11 štěňátek.
Odchovat geneticky zdravá štěňátka hokkaido bylo a stále je nesmírně těžké, ale zvládli jsme to. I přesto, co psal Shigeru Kato o současném problému mezi FCI a JKC ohledně vývozních rodokmenů z Japonska, stále věřím, že se tato situace vyřeší ve prospěch tohoto báječného plemene. Téměř 30 let jsou psi hokkaido našimi oddanými společníky, členy našich rodin a naši nejvěrnější přátelé. Ve chvíli, kdy jsme v našich těžkých podmínkách dosáhli v chovu bodu zlomu a vše vypadalo na dobré cestě k záchraně plemene hokkaido, nedošlo ke shodě mezi FCI a japonským chovatelským klubem. Můžeme tu mít mnoho kvalitních a zdravých fen, ale bez nepříbuzné nové krve by tato naše snaha byla pro budoucnost zbytečná. Blízká příbuzenská plemenitba není řešením - mluvím tady teď o horizontu "co nastane zhruba do 10 let", pokud by se opravdu nepodařilo přivézt z Japonska několik dalších jedinců s potřebným rodokmenem. V tuto chvíli mám tak trochu pocit, jak kdyby to bylo úplně jedno lidem, kteří o podmínkách dovozu rozhodují a situace se má tak, že do fungujícího systému prostě někdo "hodil vidle".
Bylo by škoda zůstat stát na půli cesty, držte proto palce nám chovatelům i našim milovaným psům ❤️

 

Vyhledávání

Kontakt

Amico di Boemia, chovatelská stanice České Budějovice +420 724 652 100